Фирмата стъпва на българския пазар през 1984 г. като офшорна компания под името Стамбули България, като доставчик на магазини Кореком на стоки за свободното време и бита.

През 1991 г. е една от първите регистрирани по търговския регистър на Република България. През същата година отваря верига магазини Bonjour, в които се предлагат предимно представляваните от фирмата марки. В рамките на две години магазини Bonjour достигат своя апогей от 56 обекта на територията на страната. За този период портфолиото на Стамбули наброява над 92 марки в различни сфери на търговията – козметика и парфюмерия, играчки, спортни стоки, стоки за бита, бижута, стоки за свободното време, битова химия, електродомакински стоки, канцеларски материали, мокети и др. Основната дейност е внос, дистрибуция и търговия на едро и дребно.

През 1996 г. започва развитието и на моно бранд магазините Yves Rocher с откриването на първият по рода си в България магазин в гр. София на ул. Калоян, а по-късно броят им расте на 7 магазина в големите градове като Пловдив, Варна, Бургас, София. Към днешна дата техният брой е вече 5 и са локализирани основно в София.

През 2001 г. собственикът на Стамбули България, г-н Стамбули продава бизнеса си на Federal Bank of Middle East, а през 2003 г. фирмата е преименувана на Национални Дистрибутори. Новите собственици преразглеждат бизнеса си и намаляват значително портфолиото от предлагани марки, като целта да запазят добрите финансови резултати. Развиват и разширяват предлаганите продукти в основните категории – играчки, електродомакински стоки, битова химия и козметика.

През 2007 г. Национални Дистрибутори е закупена от кипърски инвестиционен фонд Пандион Инвестмънт Кипър, които е собственик на фирмата и до днес.

С това ново начало се поставят и нови рамки във вижданията за развитието и портфолиото на фирмата. Поради икономическата обстановка в държавата и движението на марките на световно ниво през следващите две години Национални Дистрибутори взема решение да се концентрира изцяло върху основния си бизнес, къдeто е на една от водещите позиции на българския пазар, а именно развитие и профилиране в сектора на козметичния пазар. В периода 2010 – 2015 г. фирмата направи лидери представяните марки Bourjois, Revon, Yves Rocher и Aura.

Изграден е екип от професионалисти в областта на продажбите на козметика. Всички търговски представители преминават годишно минимум две обучения, на които се запознават със спецификата на новите продукти на марките и тенденциите в козметичния сектор.